Besöksinformation

Klicka här för att boka : Boka biljett

Tabergsgruvan är en unik plats på vår planet. En malmklump som bildades för 1200 miljoner år sedan. Malmen kallas för Titanomagnetitolivinit. Järnhalten är bara drygt 30% men kvalitén är desto bättre.

Det har brutits järnmalm här sedan 1400 talet. Gruvgångarna som finns sprängdes ut under andra världskriget. Gruvdriften lades ner i slutet på 1950 talet. Numera övervintrar det mängder av fladdermöss i gruvan och den tiden råder det tillträdesförbud för att inte fladdermössens dvala ska störas.

Under sommarhalvåret bedriver vi guidade turer in i berget, där vi berättar historien om berget, geologin, naturen, fladdermössen kulturhistorien, växter och övriga djur. Sommartid finns det inte några fladdermöss inne i gruvan, däremot utanför när det är mörkt.

Vi tar emot grupper från början på maj till slutet av september. Boka via mail info@tabergsgruvan.se

Våra turer

Vi har två turer att välja på, korta och långa på svenska och på tyska. Se tider här

Inga husdjur släpps in i gruvan förutom ledarhund i arbete.

Korta turen

Den korta turen tar drygt en timma. Vi börjar berättelsen utomhus först i drygt tjugo minuter. Därefter går vi in i gruvan. Det är kallt och mörkt. Alla måste ha hjälm som vi lånar ut. Det går också bra med egen cykelhjälm. Tag gärna med egen ficklampa, det räcker med telefonen, guiden lyser med stark lampa. Vi går ca 200 meter in i berget och sedan ut samma väg. Denna turen är till största del anpassad för rullstol.

Långa turen – Nyhet 2024!

Den långa turen är mera krävande och tar 1,5 timma. Minsta ålder 10 år. Vi går först på utsidan av berget med några stopp för att sedan gå in i gruvan. Där har vi gruvgångar som inte visats förut. Vi kan följa järnets väg genom berget. Ner genom en 20 meter djup spiraltrappa till den gamla visningsgruvan

Hitta hit

Att göra nära Gruvgården

I anslutning till Gruvgården vid foten av berget, där vi håller till, finns det en kommunal WC som är öppen under sommarhalvåret. Det finns också en fin grillplats under tak. Kommunen håller med ved men det är alltid bra att ta med själv för säkerhets skull.

Det går vandringsleder upp till Tabergs topp från Gruvgården, det tar cirka en halvtimma och är väl värt besväret. På toppen finns restaurang och äventyrsgolfbana.

Om Tabergs gruvguider

Visningarna sköts av den ideella föreningen Tabergs Gruvguider som är en avknoppning från Naturskyddsföreningen. Vi samarbetar med Studiefrämjandet och är med i nätverket Runt Vättern.